Başlığa soru işareti koymadım, galiba cevabı biliyorum ama bu olay gerçekten canımı sıkıyor. Aslında neden ihracat yapamadığımız değilde, bize verdiği zararlar neler diye düşünürsek ortaya şu çıkıyor;
Üniversitede linear algebra okuyanlar hatırlayabilir, Öklid‘e göre bir bilinmeyenli bir denklemin (x=5 gibi) sadece bir cevabı olabilir, iki bilinmeyenli bir denklemin birden çok cevabı olur. (x + y =5 gibi).
İthalat yapıp, karşılığı kadar ihracat yapmazsak, ki hep öyle oluyor, ortaya çıkan hiçliği (Termodinamik ikinci kanun (Hiçbirşey yoktan var edilemez, var olan hiçbirşey de yok edilemez)) para birimimizin değer kaybetmesi ile ödemek zorundayız. Buradaki varsayımsal denkleme göre
(ithalatxyabancı kur) = (ihracatxyerel kur) olur, yukarıdaki iki teoremi de karşılayacak olursa, bizim paramız ebediyen değer kaybetmek zorunda kalacaktır, bu bir süpriz değildir.
Sorunu anladığımı zannediyorum, peki neden ihracat yapamıyoruz? nedenleri bence şöyle:
- Enerji pahalı, (kurşunsuz benzin rafineri çıkış fiyatı 1 YTL, alış fiyatımız 3 YTL) rakiplerimiz bizim kadar dolaylı vergi ödemiyor.
- İşçilerimiz emeklerini vermeden sendika hakkına kavuştular, gerçekten öyle bana kızmayın, bir tayvan ya da honk-kong gibi ülkemizi bir yerlere getirmedik biz ama pahalıya çalışıyoruz.
- Teşvik yok, İrlandayı örnek verebiliriz; ülkeyi bir bilişim devi yapmak için inanılmaz kolaylıklar sağladılar, biz tekno parklar açıp zenginleri daha zengin ve vergisiz! yapıyoruz. İnternet gibi uluslar arası bir ticaret devine exxtra vergiler koyuyoruz, OİC, İTV, K.D.V DeVe.
- Devlet kurduğumuz şirketlerin %50 hisseli ortağı; %20’ye indi denilen kurumlar vergisi hala %30 civarlarında, ağızlardan sözler çıktı ama nedense yasalaşmadı!
Aklıma geldikçe sorunları eklemeye devam edeceğim.
Comments (0)